Hodinky a zajímavosti

14.10.2010 22:01

Říká se, že některé dárky může dostat každý muž bez rozdílu a ve výčtu těchto dárků většinou nechybí hodinky (spolu s dobrým vínem a kvalitním plnícim perem). Další okřídlené rčení označuje hodinky za jediný šperk, který by měl muž nosit (s výjimkou spony do kravaty a snubního prstenu ovšem). Ať se na tato tvrzení podíváme jakkoliv, nejsou příliš nadsazená.
Bohužel kultura hodinek nás po celou éru komunismu míjela a teprve pro roce 1989 se dá hovořit o tom, že se k nám dostávají i hodinky provenience mimo "socialistický blok" – což ovšem neznamená, že by se spolu s tím vrátila i kultura hodinek jako pánského šperku.


Náramkové hodinky jsou dnes v našich myslích spíše laciné "zlaté" hodinky Q&Q, masivní digitálky s plasovou obroučkou G-Shock, v lepším případě pak značky Citizen nebo Seiko. Nic proti nim – i tyto hodinky plní svoji úlohu, tou ale rozhodně není representovat muže, jako spíše oddřít tvrdou práci tam, kde by kvalitní a drahé hodinky mohly přijít k úhoně.


S dobrými hodinkami je to jako s jakýkoliv jiným dobrým tovarem – člověk se jim nejdříve musí naučit porozumět, aby ocenil kvalitu. I u hodinek je tedy dobré začít s levnějšími modely a postupně stoupat s tím, jak se člověk naučí doceňovat jejich krásu a smysl – je to asi tak stejné, jako s vínem nebo auty, také by člověk neměl začínat s tím nejlepším, protože ho to bude stát zbytečně mnoho peněz, aniž by tomu přišel na chuť a kouzlo.


Hodinky jako dárek by měly být (ba přímo musí) úměrné svému nositeli. Je asi jasné, že masivní zlaté hodinky nejsou vhodné pro děti, zatímco ředitel banky by s mohutnými plastovými digitálkami vzbudil pozornost spíše nežádoucí. Jenže nejde jen o věk a pracovní postavení, jako spíše o osobnost nositele a také o příležitost. Jiné hodinky se hodí na událost sportovní, jiné zase na událost společenskou, určitým typem hodinek může dát nositel ale i na společenské události najevo, že jeho hobby je potápění a je aktivním sportovcem, jiným zase uměřenou strohost.

Ačkoliv v české společnosti to zatím zní nadneseně, hodinky mohou o svém nositeli prozradit mnohé i člověku jen mírně obeznámenému s jejich řečí. Proto patří pozorování hodinek k obchodním rituálům v zemích, kde obchodnické tradice nepřerušila éra komunismu. Zatímco se totiž na společenské či obchodní setkání vyžaduje prakticky unifikovaný typ obleku, ve volbě hodinek (podobně jako kravat) panuje možnost odlišit se a dát svým partnerům záminku k dalšímu hovoru. Například modely Breitling Windrider dávají najevo vaši zálibu v létání, oproti tomu modelová řada Aeromarine téže firmy vás přihlásí k příznivcům jachtingu.


Asi už jste také slyšeli nějakou historku (dnes už spíše městskou legendu) o tom, jak pár českých obchodníků přijelo do Německa na jednání, sedli si za stůl a jejich německý protějšek se jim podíval na hodinky na ruce a řekl, že s takovými vidláky jednat nebude. Jistě, tyto historky jsou nadsazené, jádro pravdy se v nich ale skrývá. V obchodním světě je tolik firem či lidí, kteří nabízejí vlastně totéž, co vy. A otázka je, proč by si protistrana měla vybrat právě vás. Kromě toho, že vaše nabídka splňuje určité finanční parametry (které jsou často velmi vyrovnané), musíte také působit důvěryhodným dojmem. I nás by asi překvapil špinavý a páchnoucí zástupce parfumářského giganta, proto nebuďme překvapeni, že zahraniční partner zaregistruje, jaké hodinky máte a zřejmě se zamyslí, podle čeho jste je volil, pokud se setká s nějakou netradiční volbou. Co ho asi napadne, když uvidí laciné hodinky od noname asijského výrobce, jimž oprýskává tenká vrstva zlata? Jste si jisti, že ho nenapadne něco na způsob "navrch huj, vespod fuj"?

Cílem tohoto serveru je pomoci v kultivaci hodinářské kultury v českých krajích. Tak, jako jsme se již naučili, že fialová saka nepatří k seriosnímu obchodníkovi a k obleku nejsou vhodné ani bílé ponožky, ani sportovní boty, měli bychom na něco podobného pamatovat i u hodinek a měly bychom si tyto zvyklosti osvojit. Hodinky, jakkoliv jsou drobností, doplňují celkový obraz svého nositele a je zbytečné svůj obraz a image kazit jejich nevhodnou volbou.

 

 

"Sportovní". Tyto hodinky jsou od svého vzniku určené pro použití v extrémních podmínkách. Švýcarské společnosti ve snaze realizovat tento úkol věnují jejich vytvoření skutečně mnoho práce. Jde jak o zvlášť pevné materiály i zvláštní uložení zajišťující hermetičnost, tak o další novinky. V důsledku toho se s nimi můžete vydat na přespolní běh přes řeky a rokle nebo se vydat na jízdu na ledních saních s plachtou.
Tyto hodinky nepromoknou, nerozbijí se (leda kladivem ... a to ještě ...), nevadí jim prach. Ať se děje co chce, vždy budete znát přesný čas a vůbec všechno, co vám vaše hodinky mohou sdělit. Tím vším se rozumí dodatkové funkce. Může jít o stopky, tachymetr, pulsometr, telemetr, otočný kroužek, měřič hloubky potopení atd. Výběr je značně rozsáhlý. Pokud se chcete potápět do velké hloubky, pak je lepší opatřit si hodinky, které jsou speciálně určené pro potápěče. Ty lze používat pod vodou, aniž by bylo nutné sundávat rukavice. Navíc se jejich ručky i číselník zpravidla pokrývají látkou, která svítí ve tmě.

Design sportovních hodinek může být nejrůznější - od mužných TAG Heuer a Breitling až po luxusní posypané brilianty Happy Sport firmy Chopard.
Bezpodmínečná spolehlivost (a někdy i exotika) sportovních hodinek vábí nejenom milovníky silných pocitů, ale i lidi, jejichž život je rovnoměrný, klidný a nepředpokládá nic neočekávaného. 


"Chronograf". Pokud potřebujete změřit určitou dobu, pak používejte chronograf. Právě tak se říká hodinkám se stopkami. Mechanismus, který měří úseky času i základní hodinkový mechanismus pracují autonomně. Spuštění, zastavení a vrácení zpět, to jsou funkce běžných stopek. V hodinkách s rozšířenou funkcí, takzvaných stopkách s dvěma ručkami (splite), se navíc registruje mezičas.
Hodinky této třídy se snadno poznají podle vnějšího vzhledu: jsou zde další malé číselníky, dvě tlačítka nad i pod natahovací korunkou, masivní plášť. Moderní chronografy jsou zpravidla dobře chráněné před vnějšími vlivy (před vlhkostí, vlivem magnetických polí atd.). Chronografy vyrábějí takové firmy jako Tag Heur, Frank Muller, Breguet a Eberhard & Co.
Funkční kvalita chronografů nabízených švýcarskými firmami je již dávno uznávaná. To znamená, že se při volbě budete orientovat především na vnější vzhled. Například chronografy Tag Heuer mají moderní design, masivní plášť a pevný náramek se spolehlivou sponou. Franck Muller nabízí jen mechanické chronografy - automatické a s ručním natahováním ve dvou kolekcích - Cintrée Curvex (s protáhlým pláštěm) a Classic (s pláštěm kulatého tvaru) v klasickém stylu. Jeho chronografy mají často něco zvláštního, nějakou doplnitelnou funkci. Výlučně mechanické chronografy vyrábějí Breguet a Eberhard & Co.
 

"Designérské (módní) hodinky". Moderní člověk neexistuje mimo čas a samozřejmě ani mimo módu. Hodinky, které patří do této třídy, mohou být velmi populární dnes a zítra již vůbec nikoho nemusí zajímat. Ve svých kolekcích využívají módní domy barvy a tvary, které odpovídají sezónním kolekcím odívání - pravoúhlé, oválné, šestiúhlé, soudkovité a nebo i ve tvaru roztékající se kapky jako u modelu Dali firmy Softwatch. Poslední výkřik roku 2000 jsou dámské hodinky, které mívají čtvercový nebo obdélníkový tvar pláště stejně silný, a to je velmi důležité, jako náramek. Kromě toho brilianty v ocelovém plášti. Cože? Ocel! Ne zlato a vůbec už ne platina! Všeobecně jsou tendence módy roku 2000 asi tyto: přehnaná ženskost a zdůrazněná mužskost. Je třeba poznamenat, že designérské hodinky jsou adresované v první řadě ženám. Hezčí polovina lidstva se mnohem více stará o změny ve světě módy, což je všeobecně známo. Proto ženy, které kupují hodinky, se jen málo zajímají o technické parametry mechanismu. Zato je velmi zajímá, zda se hodí do jimi vytvořené představy, zda do ní zapadnou. Tradiční ženskost v designu hodinek znamená něco malého a skvostného. Proto mnohé firmy začaly vyrábět celkem nepatrňoučké dámské hodinky a rovněž opakovat své modely, které byly vyrobené již dříve, ale tentokrát s minirozměry. Vnější vzhled designérských hodinek je však hlavní, a proto se především používají quartzové mechanismy. Ovšem také prestižnější a samozřejmě i dražší modely se švýcarskou mechanikou ETA nebo Lemania.
Konstruktéři hodinek si dávají velkou práci s tím, aby uspokojili často se měnící ženská přání. Bezpochyby sem lze v tomto ohledu zařadit vynález nabízený firmou Nina Ricci. Je to model s možností rychlé a snadné výměny řemínku nebo náramku. Takové hodinky pak mohou vyhovovat i té nejrozmarnější ženě!
Dnes, kdy jsou názvy známých módních domů symbolem bohatství a úspěchu, na číselnících hodinek se stále častěji objevují jména právě vynikajících návrhářů. Jména jako Christian Dior, Pierre Balmain, Chanel, Yves Saint Laurent zkrášlují moderní populární hodinkové značky a takovým hodinkám se říká Fashion-brands. Hodinky této třídy náleží k nejvyšší módě. Tvoří velmi důležitou složku kolekce. Například u hodinek známého pařížského módního domu Pierre Balmain lze považovat za pověstnou hrozinku designu kolekce Arabesques právě kontrast náročných "ledových" vzorů na číselníku hodinek a klasické formy pláště.
 

"Dámské hodinky". Ó vy ženy, ženy! Příklad vrtkavosti a snahy po ohromování. Jejich svět je svět jemný a vybraný, je to svět, kde každá maličkost může jednoduše vyřešit hamletovskou otázku: "Být, či nebýt?" Je to svět vytvořený z nuancí a vytvářející obraz plný kouzla a nevyčerpatelného šarmu.
O ženské moudrosti existují legendy a přitom současně může být dětsky bezprostřední. Jsou to bytosti lehkomyslné a současně racionální! Ve své podstatě jde o rozpor, ale s podivuhodnou harmonii v projevu. Nekonečná ženskost, nevyčerpatelný zdroj inspirace umělců a básníků přinášel světu největší umělecká díla... Múza - to je funkce ženy daná jí osudem. Není možné obviňovat lepší polovinu lidstva, že by nedbale brala svoje povinnosti. A protože každá žena, když vytváří svůj obraz, právě tak jak je individuální, stejně tak je náročná ve svém tvůrčím hledání, přináší to tvůrcům hodinek obrovské pole činnosti. Muž potřebuje především znát čas. Pro ženu je důležité určit svoje místo v tomto čase, a proto hodinky slouží spíše její neodolatelnosti než přesnosti. Právě pro dámské hodinky byly vytvořeny ty nejmenší mechanismy, které by se vešly do miniaturních skvoucích plášťů a upozorňovaly na ušlechtilou vznešenost jejich nositelky.
Tvorba dámských hodinek je záležitost velmi pracná a současně ušlechtilá. Jejich výrobci se snaží uspokojovat ten nejproměnlivější vkus. Hodinářské firmy, které přitakávají věčnému přání dam vypadat každý okamžik nově, vytvářejí různé ženské modely, kde se již předem počítá se změnou vnějšího vzhledu. Například hodinky s kompletem různobarevných kroužků, které lze kdykoli změnit. A navíc je zde možnost velmi rychle vyměnit řemínek! Firma Van der Bauwede vypracovala speciální mechanismus upevnění, který je určen právě pro tuto snadnou výměnu. Dvě sekundy a místo Popelky je tu královna. Je to vábivé, není-liž pravda?! V takovém souboru může být až 20 variant řemínků a náramků pro všechny životní situace. Takové hodinky nabízejí firmy Nina Ricci Cleef & Arpels...
Dámské hodinky Patek Philippe, Breguet a Chopard byly vždy uměleckými díly. Nenechávaly lhostejnými ani korunované hlavy. Firma Chopard velmi pracuje na tom, aby byla žena vždy neopakovatelnou. Firma navrhuje nejenom nádherné a luxusní hodinky, ale také jejich různé ozdoby. Firma Exaequo vytvořila pozoruhodnou kolekci na motivy obrazů Salvadora Dalího - Dali Softwatch.
 

"Klenotnické hodinky". Předmět bohatství, který je přístupný, a s tím je třeba se smířit, zdaleka ne všem. Posuďte sami: zlato různých odstínů (žluté, bílé, růžové) a někdy i platina a další vzácné kovy. Navíc k tomu brilianty, rubíny, smaragdy, safíry ... Z toho vznikají právě takové hodinky. K tomu se dodá vynikající švýcarský mechanismus. Nyní se všechno výše uvedené znásobí filigránskou prací klenotníka a inspirací designéra. Co z toho bude? Obvykle něco kouzelného! A říká se tomu "klenotnické hodinky". Breguet, Chopard, Frank Muller, Patek Philippe, Happy Diamonds, Nina Ricci, Delaneau, Harry Winston - jsou firmy, které dosáhly úspěchu na tomto kouzelném kolbišti.
Protože klenotnické hodinky jsou určeny pro vystupování na veřejnosti, často se k nim nabízí i soubor ozdob - prvek který neustále patří k rautům a recepcím. Zpravidla se takové soubory vyrábějí jen jako jediný exemplář pro konkrétního zákazníka. Je ovšem také možné si vybrat hotové ozdoby.
Například Chopard vytváří celé kolekce zahrnující klenotnické hodinky a ozdoby. Je to Casmir, hodinky provedené s využitím orientálních ornamentů. Happy Diamonds vynikají volně uloženými brilianty na číselníku. Kolekce La Vie on Rose uchvacuje podivuhodným spojením růžového zlata se vzácnými růžovými brilianty. Sestavování nádherných kompletů zahrnujících hodinkové ozdoby je tradicí firmy Harry Winston.
 

"Komplikované hodinky". Tourbillon, repetice, věčný kalendář, chronograf, "skákající" indikátor hodiny. Jestliže se v hodinkách vyskytuje třeba jen jedna z výše uvedených dodatkových složitých mechanických funkcí, je to více než důvodem pro jejich zařazení do třídy "komplikované". Vznik každého z těchto mechanismů je výsledkem velkých úspěchů konstruktérského myšlení. Kombinace několika složitých mechanických zařízení pak předvádí vrcholky mistrovství vybraných švýcarských výrobců hodinek.
Věčný kalendář. Kdyby měl faraon ve své pyramidě takové hodinky, pak by i dnes věděl kolikátého je, jaký je den v týdnu, měsíc, v jaké fázi se právě nachází Měsíc... To není přehánění. Nejdokonalejší a nejsložitější mechanismy věčného kalendáře skutečně mohou vyhovět Gregoriánskému kalendáři po celá staletí, brát v úvahu všechny změny a nevyžadují opravy. Principem jejich činnosti je, že kolečko indikátoru měsíce se otočí jednou za rok a otáčí přitom kolečkem indikátoru přestupného roku, které se otočí jednou za čtyři roky. Úplné kalendáře (které ukazují datum, den v týdnu a měsíc) nejsou tak dokonalé jako věčné. Jednou za měsíc vyžadují korekci.
Minutová repetice. Umožňuje "slyšet", jak plyne čas. Zvonečky uvnitř tohoto mechanismu vydávají zvukový signál, aby bylo možno snadno identifikovat hodiny, čtvrthodiny a minuty. Jejich zvuky se odlišují svým timbrem a výškou. Mechanismus repetice byl a zůstává jedním z těch nejsložitějších.
Tourbillon. Dobře vám radím, podívejte se na obrázek. Všechno je geniálně prosté. Tourbillon je klasická výjimka - je to geniální a přitom vůbec ne jednoduché! Svojí krásou okouzluje - složitostí ohromuje! Abyste měli možnost zakusit všechnu tuto stupnici pocitů, tourbillon téměř vždy zůstává na číselníku otevřený.
Jeho mechanismus byl vynalezen Breguetem v roce 1795. Kompenzuje vliv změn zemské gravitace na přesnost chodu hodinek. Od okamžiku vynálezu tourbillonu již uplynula dvě století a bylo vyrobeno jen několik tisíc těchto mechanismů.
 

"Klasické". Do této třídy patří hodinky, jejichž každý článek prošel zkouškou času. A čas je cenzor, který nenechá nic stranou. Proto také takové hodinky vypadají klidně, přísně, důstojně. Zpravidla se používá kulatý plášť a temně hnědý nebo černý kožený řemínek. Číselník neobsahuje nic zbytečného ani žádné zbytečné funkční možnosti. Již tradičně na nich bývá pouze hodinová a minutová ručka.
Lze koupit klasické hodinky, kde bude navíc sekundová ručka, ukazatel datumu a rezervy chodu. To, že zde nejsou potřeba další technické vymoženosti, umožňuje vytvořit velmi tenké mechanismy - o tloušťce půl druhého až dva milimetry. Klasické hodinky jsou univerzální, a proto jsou na trhu nejoblíbenější. Hodí se všem a do každé situace. Lidé, kteří dávají přednost klasickým hodinkám, dokáží ocenit svůj čas. Jsou to hodiny důležitých setkání, prezentací a recepcí. Bohatství a úspěch dávají přednost měření času pomocí drahých klasických hodinek se zlatým pláštěm a koženým řemínkem, někdy i zdobeným malým počtem briliantů. Série klasických hodinek vyrábí naprostá většina hodinářských firem - Breguet, Chopard, Patek Philippe a další.

 

 

Jak správně pečovat o hodinky se dozvíte právě v našem dnešním návodu. Doporučíme Vám správné postupy i kritéria podle kterých o hodinky správně pečovat.

Číslo kalibru hodinek

  • Kalibr označuje funkce hodinkového strojku. Číslo kalibru naleznete na zadním víku hodinek, jedná se o čtyřmístné číslo nalevo od pomlčky.

Nevodotěsné hodinky

  • Objeví-li se v hodinkách voda, nebo je-li zamlžené sklo, ihned dejte hodinky zkontrolovat, neboť voda může způsobit korozi elektronických dílů v pouzdru.

Vodotěsnost 5/10/15/20 barů

  • Po použití hodinek ve vodě nebo pokud jsou vlhké, důkladně je utřete a vysušte. Pokud je používáte v mořské vodě, tak je nejdříve opláchněte ve sladké vodě a pak vysušte. Předejdete tak možné korozi na pouzdře.
  • Pokud se sprchujete s hodinkami vodotěsnými 5 barů nebo se koupete s hodinkami vodotěsnými 10, 15 nebo 20 barů, vyvarujte se následujícího:

* Nepoužívejte tlačítka, pokud jsou hodinky mokré od mýdlové vody nebo šamponu.

  • Pro hlubinné potápění Vám doporučujeme nosit SEIKO potápěčské hodinky.

Nárazy a vibrace

  • Hodinky jsou konstruovány tak, aby odolávaly různým vlivům při běžném nošení. Je třeba je chránit před nárazy, které by mohly poškodit jejich jemný mechanismus.

Teploty

  • Normální provozní teplotní rozsah je od 5 do 35˚C. Teploty přes 50˚C nebo pod -10˚C mohou způsobit opožďování hodinek nebo zkrácení životnosti baterie. Chod hodinek se upraví navrácením do normální teploty.

Magnetismus a statická elektřina

  • Chraňte hodinky před přímým působením magnet. nebo elektrického pole.
  • Pokud je integrovaný obvod ve vašich hodinkách ovlivněn působením statické elektřiny, může dojít k poruše displeje. Chraňte hodinky před blízkým kontaktem s předměty, které vyzařují silnou statickou elektřinu jako např. televizory.

Chemikálie

  • Hodinky nesmí přijít do přímého styku s rozpouštědly, rtutí, kosmetickými přípravky, saponáty, lepidly, a barvami. Mohlo by dojít k poškození hodinek, ke změně barvy pouzdra, náramku nebo k dalším závadám.

Péče o pouzdro a náramek

  • Pouzdro a náramek hodinek čistěte měkkým hadříkem, a to pouze vodou.

Periodická kontrola

  • Doporučuje se nechat hodinky každé 2 – 3 roky prohlédnout autorizovaným prodejcem nebo servisním střediskem.

Ochranná fólie

  • V případě, že hodinky mají na spodní straně pouzdra ochrannou fólii nebo nálepku, je nutné ji před použitím hodinek odstranit.

VÝMĚNA BATERIE

Miniaturní baterie, která napájí vaše hodinky, by měla vydržet přibližně 2-10 let (podle typu hodinek). Protože je baterie do hodinek vložena již při výrobě, aby bylo možno zkontrolovat chod a funkce hodinek, skutečná životnost baterie po zakoupení hodinek může být kratší. Když dojde k vybití baterie, co nejdříve ji nahraďte novou, aby nedošlo k nesprávné funkci hodinek. V případě potřeby výměny baterie vám doporučujeme, abyste se obrátili na autorizovaného prodejce.

INDIKÁTOR ŽIVOTNOSTI BATERIE

Když je baterie slabá, pohybuje se malá vteřinová ručička v dvouvteřinových intervalech místo přirozeného pohybu po jedné vteřině. To je znamením, že je třeba nechat si baterii vyměnit za novou.

* Když se malá vteřinová ručička pohybuje ve dvouvteřinových intervalech, může se stát, že budík přestane zvonit i když je zapnut. Nejedná se o závadu.

UPOZORNĚNÍ

  • Baterii z hodinek nevyjímejte.
  • Je-li nutné baterii vyjmout, uložte ji mimo dosah dětí. Pokud by dítě baterii spolklo, okamžitě vyhledejte lékaře.
  • Nikdy baterii nezkratujte, nezahřívejte ani s ní jinak nemanipulujte a nikdy ji neházejte do ohně. Baterie může vybuchnout, rozžhavit se nebo vzplát.
  • Baterii nelze znovu nabíjet. Nikdy se nepokoušejte ji dobíjet, protože tím můžete způsobit únik obsahu baterie nebo ji můžete poškodit.

 

 

Ve světě hodinek je slovo „švýcarské“ synonymem kvality.

Takže pokud hledáte nejlepší hodinky, prvním správným krokem je, že jste si vybrali hodinky vyrobené ve Švýcarsku. Tady bychom Vám rádi dali několik tipů, které by Vám mohly pomoci než zúžíte svůj výběr.

1. Rozmyslete si, proč hodinky chcete.


Každé hodinky splňují určitý účel...od těch nejpraktičtějších až po ty nejlepší umělecké kousky. Je jedno za jakým účelem si hodinky kupujete, švýcarské hodinky splní Vaše očekávání.
Pokud chcete módní doplněk...švýcarské hodinky se vyrábějí v široké nabídce cenově dostupných modelů, které se hodí ke každému stylu.
Pokud chcete každodenní ukazatel času...existuje mnoho švýcarských hodinek ve středné cenové kategorii, které jsou spolehlivým každodenním společníkem.
Pokud vyžadujete precizní přístroj s měřením setin vteřiny...jsou tady švýcarské chronografy a modely se složitými a komplexními mechanismy.
Pokud chcete model, který bude přitahovat pozornost a bude symbolem Vašeho postavení …máme zde světoznámé švýcarské značky, které přitahují pozornost a udělají velký dojem na Vaše přátele a kolegy.
Pokud chcete hodinky, které jsou odměnou za splnění nebo dosažení něčeho důležitého …je mnoho výrobců švýcarských hodinek, kteří vyrábějí hodinky pro tyto zvláštní příležitosti.Pokud chcete vybrat dárek pro svou životní lásku nebo někoho opravdu zvláštního …je mnoho švýcarských hodinek s drahokamy a drahými kovy, které vyjádří Vaši oddanost nadčasově.
Pokud chcete cenný kousek jako rodinnou tradici, která bude předávána z generace na generaci …je mnoho precizně provedených švýcarských hodinek, které přežijí mnoho generací.

2. Určete si cenový limit.

Ve většině případů je cena hodinek jedním z hlavních kritérií, ale neexistuje definice, která by Vám poradila kolik máte za hodinky zaplatit. Nicméně, měli byste vzít do úvahy hodnotu a kvalitu, protože může být mnohem výhodnější koupit dobré hodinky, které vydrží dlouhá léta, než kupovat několik levných hodinek a pak je vyměnit znovu a znovu za nové. Ale není nic špatné na tom, když budete vlastnit hezkou sbírku módních hodinek s menší životností, pokud Vám jde právě o to.

3. Pamatujte si staré rčení – dostanete takovou kvalitu, kolik za ni zaplatíte.

Švýcarské hodinky se velice liší v ceně - od těch nejdostupnějších až po mimořádně luxusní. Takže co dělá některé hodinky mnohem dražšími?
Obecně řečeno - mechanické hodinky jsou kvůli svým strojkům mnohem dražší než quartzové hodinky, ale je tady mnohem více faktorů, které ovlivňují cenu hodinek.
Co se týče strojku, i u méně nákladných modelů jsou strojky pečlivě provedeny a mají všechny vysoce funkční prvky za použití posledních technologií. U dražších modelů jsou všechny jejich části velice pečlivě provedeny. Všechny ocelové části jsou leštěné; můstky jsou zdobené a seříznuté; všechny jejich části jsou vysoce kvalitní a procházejí přísným testováním; zkrátka, výrobní standardy jsou mimořádně vysoké.
Materiály, ze kterých se vyrábějí pouzdra jsou různé. Patří jsem plasty, kaučuk, nerez, obecné kovy (obvykle mosaz), pozlacené kovy, zlato a drahé kovy. Pro zjištění složení kovů v pouzdru Vašich hodinek kontrolujte buď zadní část hodinek, nebo průvodní dokumenty. Plastové a kaučukové hodinky jsou obecně lacinější a tvoří převážně módní a sportovní hodinky. Nerezová ocel a masivní kovy se běžně používají u sportovních modelů.
Cena pozlacených hodinek se liší v závislosti na tloušťce pozlacení, které se měří v mikronech. Pozlacení může mít tloušťku 2 až 30 mikronů a více. Mezi drahé kovy používané u hodinek patří 14K nebo 18K zlato, stříbro a u některých mimořádně luxusních modelů je to také platina.
Druhy hodinových sklíček jsou také různé, ale je tady mnohem míň možností. Obecně sklíčka, které tvoří kryt ciferníku hodinek, jsou buď z plastu, minerálních skel nebo syntetického safíru. Plasty se používají u méně nákladných a hodně distribuovaných modelů, zatímco minerální sklo je odolnější. Safírové sklíčka jsou dražší než minerální sklo, ale jsou nejenom odolné, ale také se nedají poškrábat.
Náramky mohou také mít vliv na cenu hodinek. Mohou to být řemínky z plastu, gumy, kůže a exotických kůží, cena kterých se může pohybovat od 10 až do stovek dolarů. Podobně také cena kovových náramků začíná u levných obecných kovů a stoupá u provedení s drahými kovy až k nejdražším modelům z karbidu wolframu nebo titánu.

4. Nechejte se vést svým životním stylem a prostředím.

Výběr hodinek, co se týče stylu, dizajnu a značky, závisí jen na individuálním vkusu budoucího majitele. Ale několik faktorů byste přece jen měli vzít do úvahy, když si vybíráte některý z možných tisíců modelů švýcarských hodinek.
Pro začátek si položte několik jednoduchých otázek:
 

  • Jaký máte životní styl?
  • V jakém prostředí budete hodinky nosit?
  • Při jakých aktivitách je budete nosit?


Pokud máte neformální životní styl, rádi se venku pohybujete a sportujete, uvažujte o koupi sportovních hodinek. Poohlédněte se obzvlášť za voděodolným modelem s náramkem z nerezové oceli, takže hodinky vydrží náročné aktivity a různé povětrnostní podmínky. Pokud jste sportovním nadšencem, pouvažujte o hodinkách s chronografem, které mají také stopky.
Pokud se pohybujete ve světe velkých společností a chcete, aby Vaše hodinky ukazovaly Vaši profesionalitu, pouvažujte o klasických hodinkách s nadčasovým designem. Tradičním typem jsou malé kulaté nebo čtvercové hodinky s koženým náramkem. Pokud chcete vypadat poněkud moderněji, vyberte si větší kulatý ciferník s dvoutónovým kovovým náramkem, tedy kombinací oceli a zlata.
Pokud hledáte doplněk ke zvláštním příležitostem, který budete nosit při formálních příležitostech, měly byste pouvažovat o elegantním kousku. Nejlepší volbou by bylo zlato nebo platina. A ještě luxusnější jsou hodinky s diamanty nebo jinými drahokamy, které nejsou jenom hodinkami, ale opravdovým šperkem.
Především, pokud si vybíráte švýcarské hodinky, vyberte si takové, které odrazí Vaši výjimečnost a osobnost. Hodinky si musíte prostě zamilovat.

5. Zvažte jakou údržbu budou hodinky vyžadovat.

Druh údržby, kterou budou hodinky vyžadovat, a která určuje jejich životnost, by měl také ovlivnit Váš výběr.
Mechanické (manuální a automatické) hodinky by se měly čistit a prohlížet každé tři roky nebo podle doporučení výrobce, aby se zajistil jejich bezchybný chod a aby se uchovala hodnota hodinek. U hodinek quartz (s baterií) by se hodinky měly prohlížet při každé výměně baterie. Baterie obvykle vydrží dva až pět let - podle typu hodinek. Určité typy hodinek mají indikátor nabití. Pokud druhá ručička začne skákat každých pět sekond, je čas baterii vyměnit. Některé hodinky mají lítiové baterie, které by měly vydržet deset let.
Jelikož většina lidí vlastní hodinky quartz, je velice důležité zdůraznit, že baterie by se měly měnit jenom v autorizovaném servisním centru. Pokud z nějakého důvodu není možné vyměnit baterii v takovém centru, měl by ji vyměnit alespoň profesionální hodinář. Důvodem je, že při výměně baterie se musí také odstranit a znovu nasadit těsnící kroužek na zadní straně hodinek, pak se musí zadní část znovu utěsnit a provést test voděodolnosti. Mějte na paměti, že většina přístrojů testujících voděodolnost poskytne tištěné prohlášení o provedení tohoto testu.
Všechny zmíněné kroky jsou velice důležité, aby Vaše hodinky i nadále zůstaly voděodolnými. Pokud voda pronikne do pouzdra, způsobí rez a poškodí hodinky, oprava by mohla být velice drahá. Hodně obchodů Vám dnes nabízí výměnu baterie na počkání, čímž Vám umožní okamžitě odejít s novou baterií a znovu funkčními hodinkami. Naneštěstí můžete být později velice zklamáni, když na ciferníku uvidíte kapičky vody nebo ještě hůř, pokud neuvidíte žádné stopy vniknutí vody, ale Vaše hodinky se jednou provždy zastaví. Pak už může být příliš pozdě a hodinky budou potřebovat generální opravu.

6. Zvažte životnost hodinek.

Dalším důležitým kritériem při koupi hodinek je jejich životnost.
Životnost mechanických hodinek může být téměř nekonečná, pokud se jedná o skutečně zručného výrobce. Jejich součásti se dají opravovat, nahrazovat nebo dokonce přidělat na míru.
Jelikož hodinky quartz obsahují elektronické části, tyto nemohou být často opravovány, ale musí se přímo nahradit. Životnost těchto hodinek je limitována dostupností jednotlivých součástek.

7. Než se začnete s hodinkami potápět, zkontrolujte, zda jsou voděodolné.

Voděodolnost se měří v barech (to je jednotka tlaku, 1 bar je ekvivalentní 1 atmosféře) a hodinky se tímto tlakem testují po určitou dobu. Výjimečný tlak, jako například při potápění, může zvyšovat tyto limity, takže pokud jste vášnivý potápěč, budete potřebovat hodinky, které snesou tyto podmínky.
Výrobci často měří voděodolnost do jisté hloubky měřené ve stopách, metrech nebo atmosférách (atm). Normálně podmínky hloubky ukazují, že hodinky zůstanou voděodolné a budou normálně v těchto hloubkách fungovat. Obecně platí:

Voděodolnost hodinek

Jaké jsou různé úrovně voděodolnosti hodinek?

1) voděodolné (vlhkotěsné), nebo 30 M :: Vydrží kontakt s vodou během mytí rukou, v dešti. Neměly by se ponořovat.

2) voděodolné - 50 M - vhodné pro povrchové plavání, nedoporučuje se skákání do vody.

3) voděodolné - 100 M :: - vhodné pro šnorchlování,pro skok do vody i pro malé potápění (cca 10 metrů pod hladinu)

4) voděodolné - 200 M :: - vhodné pro rekreační potápění (do 50 metrů)

5) voděodolné – 1.000 M  ::- vyrobené pro hloubkové potápění, jsou napuštěny ,,olejem,, , nebo mají těsnící kroužky, které snesou helium používané
 v dekompresních komorách.
 Pravděpodobně mají přetlakové ventily, které uvolňují helium, které prosakuje do hodinek při povrchových úpravách, takže brání explozi hodinek.

8. Rozhodněte se, zda potřebujete jenom ukazatel času, nebo extra upozorňování a zvonění.

Měřící funkce hodinek (kromě měření hodin, minut a sekund) se označuje jako komplikace. Nejznámější hodinky této kategorie jsou ty s kalendářem, tedy ty, které ukazují jenom datum. Dále známe chronografy s centrální sekundovou ručičkou, která se může spustit, zastavit nebo vrátit zpět na nulu při použití dvou tlačítek na straně hodinek. Další dodatečné funkce jsou druhá časová zóna, budík, fáze měsíce, apod.
Chronograf jsou hodinky, které nejenom ukazují čas v hodinách, minutách a sekundách, ale měří různé časové intervaly. V podstatě se jedná o hodinky se stopkami.
Chronometer jsou velice přesné hodinky, kterých strojek po velice přísném testování obdrží oficiální certifikát od autorizované kanceláře. Je to precizní nástroj s doprovodným osvědčením.

9. Nakupujte chytře.

Nakonec, když kupujte švýcarské hodinky, kontrolujte záruční list od výrobce, originální balení, krabičku a informační materiály, abyste zkontrolovaly pravost hodinek

 

 

V našem dnešním článku se zaměříme na všechny významné výrobce hodinek, které můžete zakoupit v našem e-shopu, abyste si mohli přečíst něco o historii společností a vůbec o celé jejich výrobě. Půjdeme pěkně podle abecedy, takže se pohodlně usaďte, začínáme:

ALFEX - švýcarská značka, která se opírá jednak o kvalitu "Swiss made" ale také o výjimečný styl modelů hodinek. Kromě své technické vybavenosti si hodinky Alfex zakládají na konceptu estetické kvality. Kolekce je rozdělena do modelových řad - Aquatec, Big Line, Flat Line, Modern Classic, New Structures, Bango Time  a Diamond Collection. Modelová řada s názvem Mechanical Bernard Russi Collection, je jediná kolekce mechanických hodinek, kterou Alfex vytvořil. Modely z této řady jsou výjimečné nejen tím, že získaly mezinárodní ocenění "Red Dot" za design, ale také, jak už je patrné z názvu, tim, že se na ní podílel Bernard Russi - legenda sportovního lyžování.  

Technické info - Většina strojků jsou ETA nebo Ronda. Modely jsou v provedení chronograf, tříručkové, s brilianty, kombinace mat a lesk, nebo v provedení  růžového či žlutého zlata (5 micronů).


Arbutus - Společnost Arbutus New York byla založena Albertem Reedem a jeho bratrem na počátku 80tých let. Před založením vlastní značky pracoval Albert Reed 30 let jako hodinář. Název společnosti je odvozen od Reedova domovského města v Kanadě.

Jelikož první hodinky byly vyrobeny v nových dílnách v New Yorku, přibylo k názvu jméno právě tohoto města.

Hlavní designér značky, Vincent Romeo vytvořil za dobu svého působení mnoho oceněných modulů které vycházejí z konceptů evropského, amerického a asijského hodinářství. Arbutus New York v současné době vyrábí veškeré komponenty svých hodinek s výjimkou limitovaných edicí se švýcarským strojkem a dbá na bezchybnou a precizní výrobu a systém kontrol.

V současné době firma Arbutus New York uvádí každoročně na trh okolo 10ti nových modelů a samozřejmě také stále vyrábí oblíbené modely z historie značky. Každoročně jsou uvedeny na trh i výroční modely které představují to nejlepší co Arbutus New York nabízí. Pro rok 2009 jsme připravili hned 3 modely. První model, Zirconia Edition 2009 můžete zakoupit ve 2 provedeních, bílý a černý. Jedná se o automatické hodinky s exkluzivním zirkonovým keramickým řemínkem a pouzdrem strojku a safírovým sklem.

Model AR9988 v bílém provedení má 3 ručičky /hodinová, minutová, sekundová a ukazatel 24hodin/, nechybí ani ukazatel datumu. Ciferník má římské číslice a střed je z perleti.


Betty Barclay hodinky - Značka Betty Barclay je známá po celém světě v oblasti módy. Na českém trhu najdete kromě oděvů, parfémů, kabelek nebo brýlí také hodinky. Jsou určeny moderním ženám ke každodennímu nošení. Velké oblibě se těší především díky příznivé ceně, módnímu designu a širokému barevnému spektru. Za cenu 1.570 – 5.540 Kč tak pořídíte elegantní značkové hodinky v trendy stylu, které s ostatními doplňky vždy jednoduše sladíte.



Boccia Titanium - nová značka na českém trhu přichází s kolekcí titanových hodinek a titanového šperku moderního a svěžího vzhledu a to při velmi zajímavých cenách. Hodinky se vyznačují strojky Myota, safírovými/minerálními sklíčky a kromě titanových pouzder včetně tahů i dvouletou mezinárodní zárukou. Šperk je díky použitému titanu antialergický, velmi lehký a příjemně nositelný. Kolekce zahrnuje i mimo jiné širokou nabídku snubních prstenů. Boccia Đ Tutima Uhrenfabrik GmbH, Německo. Nová generace hodinek Boccia Titanium T2 - Kolekce T2 byla navržena designérem Jeffem Millerem z New Yorku, který již má na svém kontě několik významných mezinárodních ocenění za design. Jeho práce je prezentována v různých muzeích po celém světě. Kolekce Boccia Titanium T2 se vyznačuje použitím masivního high-tech titanu. Tvar pouzdra včetně náramku v čistém a jednoduchém designu odráží nekompromisní vzhled nové kolekce T2. Kolekce Boccia Titanium T2 zahrnuje dámské i pánské modely, chronografy v analogovém i digitálním provedení včetně funkcí alarmu, stopek s přesností 1/100, mezičasu, odpočítávání, kalendářem naprogramovaným do roku 2099 atd. Celá modelová řada Boccia Titanium T2 vyniká mimo jiné i vodotěsností 100M a luminiscenčními ručkami včetně indexů pro snadné odečítání času i v noci.



Calvaneo 1583 - Značka Calvaneo je pro ctižádostivého přítele hodinek a pro sběratele k dispozici po změně značky v roce 2005 v nezměněné designové formě. Ze tří řad si můžete vybrat mezi půvabnými diamantovými modely, sportovně luxusními modely Quartz a filigránovými automatickými modely. Každoročně jsou pro Vás vyráběny nové skvostné a nádherné modely. Výroba se přitom provádí mezinárodně, v budoucnu budou jednotlivé nové exkluzivní modely pro Vás vyráběny také výhradně ve Švýcarsku. Modely „made in Germany“ jsou vyrobeny výhradně v Německu, z části osvědčenými špičkovými stroji jako je např.: švýcarská ETA 2824-2. Naše hodinky jsou vyráběny relativně v malém počtu kusů a jsou k dostání pouze od autorizovaných prodejců. Nežijte jen Váš čas, nýbrž ho prožívejte - Calvaneo Vás chce u toho doprovázet.


HODINKY CALYPSO - Značku Calypso produkuje společnost FESTINA GROUP, která je výrobcem i dalších populárních značek, jako Festina, Lotus, Jaguar a dalších. Calypso vzniklo před deseti lety jako rozšíření sortimentu o módní značku se záměrem oslovit zejména mladší generaci zákazníků. V poslední době prošla tato značka revoluční změnou. Výrazně změnila image hodinek směrem k atraktivním moderním trendům a odvážně se tak ještě více vyčlenila od ostatních značek FESTINA GROUP. V tomto směru kraluje nová kolekce CALYPSO TEEN, která využívá návratů displejů na výsluní módy a nabízí designově i barevně atraktivní modely za velmi konkurenční ceny.


Casio - Značka Casio je celosvětově proslulá jako výrobce Hi-Tech přístrojů v nejrůznějších oblastech spotřební elektroniky. Stejně je tomu i v oblasti hodinek. Také zde byl vždy kladen důraz na pokrokové technologie, které často Casio uvedlo na světové trhy jako první značka na světě. Dodnes je jednou z vedoucích značek v sortimentu funkcí instalovaných v náramkových hodinkách. Chcete si například změřit tlak, podívat se na televizi či pracovat s databankou? Není problém, stejně jako desítky dalších funkcí, které jsou v Casiích k dispozici. Při našem výběru jsme se snažili najít takový model, který by měl co nejvíce funkcí vhodných a zajímavých při běžném používání. A právě takový se nám zdál model WV-400D. Bez velké nadsázky by se dal nazvat computerové hodinky. V duchu tradice Casia zde je tak značný počet funkcí, že byste je u konkurenčních modelů jen těžko mohli očekávat. Jednou z velkých předností je radiově řízená korekce času DCF77. Jak již bylo uvedeno v úvodním článku, tento systém umožňuje korekci času s přesností 1 sekunda za jeden milion let. Mimo to se kromě jiného i hodinky automaticky seřizují na letní a zimní čas. Vysílač pro Evropu je umístěn v Mainflingenu u Frankfurtu nad Mohanem a jeho dosah je 2000 km. Další technickou lahůdkou je  solární napájení, to je schopno nejen získat při běžném provozu dostatek energie, kterou přemění z dopadajícího světla, ale zásobuje i systém vnitřního osvětlení ciferníku. Pracuje buď v klasickém manuálním režimu či v automatickém. Tady stačí, že si ruku s hodinkami natočíte směrem k obličeji a displej se automaticky na potřebný čas podsvítí. Hodinky jsou vybaveny indikátorem dobití. Množství vyprodukované elektrické energie má však takové rezervy, že při běžném používání, jak jsme se přesvědčili, ukazuje v podstatě stále plné nabití. Zajímavou funkcí je například paměť vybraného času. Ta funguje tak, že si můžete uložit do databanky čas a datum, které je pro vás důležité /například začátek projektu atd./ a pak jej kdykoliv vyvolat. Jednou z méně obvyklých funkcí je i databanka adres webových a emailových. Mimo tyto méně obvyklé funkce je model WV-400D vybaven i řadou funkcí běžnějších. Mezi ně patří například pětidenní alarm, stopky s měřením na setiny sekundy či timer čas odečítající. „Světový čas“ obsahuje paměť 29 různých světových měst. Ten se dá listovat na digitálním displeji hodinek a v případě potřeby jej přenést na hlavní displej analogový. Tento model je příkladem toho, jak stále více lze očekávat od moderních hodinek. Jedním z nejzajímavějších produktů této značky jsou radiem řízené modely.

DOKONALÝ ČAS - Rádiově řízené modely CASIO - Víc než jen Hodinky.

Nové radiově řízené Hodinky CASIO s inovovaným přijímačem signálu WAVE CEPTOR. Mikroprocesor uvnitř hodinek zpracuje zachycený signál, vyhodnotí ho a nastaví přesný čas.Díky této funkci budou Vaše hodinky vždy 100% přesné s maximální odchylkou 1 sec. za jeden milión let. Radiový signál Vám také zaručuje automatické přednastavení času z letního na zimní a naopak. Tyto modely jsou navíc vybaveny skvělými funkcemi. Výkonné solární napájení TOUGH SOLAR, světovými časy, databankou, budíkem, automatickým kalendářem, podsvětlením displeje, vodotěsností a dalšími.


Caterpillar - Hodinky & buldozer : Caterpillar  je celosvětově synonymem spolehlivosti, trvanlivosti a vynikající technologie. Při vyslovení Caterpillar  se vám jistě automaticky vybaví kvalitní stavební technika. Pod touto značkou však existuje i celá řada dalších produktů včetně hodinek, které nabízí kombinaci sportovního designu, dobré kvality ( švýcarské nebo japonské strojky, vodotěsnost 50 až 200m) a velice příznivé ceny od 1.640 Kč do 8.900 Kč.
 
Není důležité, zda při horské túře, v moři nebo v poušti, hodinky Caterpillar budou vždy bezpečné a spolehlivé pro všechny Vaše aktivity. Hodinky jsou distribuovány švýcarskou firmou time-network.


CERRUTI 1881 - Módní značka Cerruti slaví své úspěchy po celém světě. Kdo se v módní branži alespoň trochu orientuje, prestižní značku Cerruti dobře zná.. Když se řekne Cerruti, znamená to módu, skvělý design, nejnovější trendy a spokojení zákazníci po celém světě. Módní značka Cerruti vznikla před více než stodvaceti lety, v roce 1881. U jejího zrodu stál Antonio Cerruti, který se rozhodl dobýt módní svět. Vedl značku pevnou rukou a díky tomu se mu podařilo dosáhnout velikých úspěchů. Po jeho smrti vedení značky přebral jeho syn jménem Nino Cerruti, kterému bylo v té době pouhých 20 let. Přesto si dokázal poradit a dovedl značku přesně tam, kam chtěl - na práh maximálního úspěchu. Nino Cerruti zůstal značce věrný po mnoho desítek let. Tvořil jako módní návrhář a uzavíral dohody jako obchodník. Jeho práce mu byla celoživotním koníčkem. V roce 2001 se v úctyhodném věku odebral do módního důchodu a budoucnost značky Cerruti nechal na mladém a perspektivním Robertu Manichettim. Ten se však v Cerruti moc dlouho nezdržel a na jeho místo nastoupil jugoslávský designér Istvan Francer. V roce 2003 na jeho místo nastoupil mladý kreativní módní návrhář David Cardona, který úspěšně značku prezentuje dodnes. Módní značka


Erotické spodní prádlo, kalhotky, tanga, podprsenky, košilky, korzety levně, podvazky, punčochy, levné plavky, pyžama, noční košile, župany, punčochy, ponožky, moderní nábytek, botníky do malé předsíně, dětský nábytek, houpací sítě, závěsná křesla, jídelny, komody výprodej, knihovny nábytek, ložnice, matrace, nábytek z masivu, nábytek BRW, obývací pokoje, plastový nábytek, postele s úložným prostorem, ratanový nábytek, rustikální nábytek, sedací pytle, sedací soupravy, kožené sedací soupravy, skříně s posuvnými dveřmi, zahradní nábytek, levný nábytek, levné botníky, bytové doplňky a dekorace, český nábytek, dětský nábytek, dílenský nábytek, levné houpací sítě, jídelny, levné komody, konferenční stolky, koupelnový nábytek, levné kuchyně, kovový nábytek Bzenec, levné ložnice sestavy, levné matrace, nábytek z masivu, obývací pokoje, levné postele, rustikální nábytek bazar, levné sedací pytle, levné sedací soupravy, kožené sedací soupravy levné, levné skříně, levné stoly, levný zahradní nábytek, koupelny, vodovodní baterie, umyvadla, wc mísy, vany, elektronické bidety, sprchové kouty, sprchové vaničky, koupelnové doplňky, koupelnový nábytek výprodej, bojlery, radiátory, expanzní nádoby, levné spodní prádlo, dámské spodní prádlo, erotické prádlo, levné podprsenky, sportovní podprsenka, kalhotky, tanga, svatební spodní prádlo, topy, tílka, košilky, korzety, podvazky, saténové prádlo, bezešvé spodní prádlo, sportovní prádlo, pánské spodní prádlo, pánská tanga, pyžama, noční košile, župany, dětské spodní prádlo, plavky 2013, dívčí plavky, pro těhotné a kojící, nářadí, aku nářadí, auto nářadí, elektrické nářadí, kompresory, pneu nářadí, boxy na nářadí, brašny, nářadí Knipex, nýtovací kleště, ruční nářadí, dárky, dárky pro muže, dárky pro ženy, dárky k narozeninám, čokoládové dárky, dárek k výročí, svatební dary, dárky k svátku, erotické dárky, ptákoviny, vtipné dárky, dárky k valentýnu, dárky pro děti, vánoční dárky, levný nábytek, moderní nábytek, fitness výživa, nábytek z masivu, levné sedací soupravy, koupelnové doplňky, prádlo,